+31(0) 40 244 11 22
9.2

Te veel of te weinig water

De hoeveelheid water die een plant nodig heeft, ligt o.a. aan de standplaats en tijd van het jaar. In de zomer heeft een plant meer water nodig, dan in de wintermaanden.

Te weinig water is te herkennen aan droge grond, verschrompelde blaadjes of wanneer de bladeren gaan hangen. Een flinke hoeveelheid watergeven is hiervoor niet de oplossing! Bij te veel water zakt het water allemaal naar beneden en kunnen de wortels gaan rotten. Doordat de wortels geen water meer opnemen, lijkt het alsof de plant te weinig water heeft, maar in werkelijkheid heeft de plant te veel water.

Onze oplossing? Bij De Klerk werken we met planten op hydrocultuur (plant groeit niet in aarde, maar in kleikorrels en water). Bij hydrocultuur zit er een watermeter in de bak die aangeeft hoeveel water er nog in zit. Hierdoor geef je nooit meer te veel of te weinig water.

 

planten op kantoor

Standplaats van de plant

Elke plant is anders en heeft daardoor andere behoeftes. De lichtbehoefte van een plant ligt aan de natuurlijke omgeving waar de plant in het wild groeit. Zo hebben planten die in een tropisch of droog gebied groeien vaak behoefte aan veel warmte.

Mocht een plant veel licht nodig hebben, dan betekent dit niet automatisch dat het om zonlicht gaat, maar gewoon een lichte plek. De bladeren kunnen namelijk verbranden door het zonlicht. 

 

Plantenbak op kantoor

Planten verplaatsen? Doe het niet!

Omdat elke plant een andere behoefte heeft, is het niet verstandig om een plant te verhuizen naar een andere plek. De plant went namelijk aan de standplaats en het licht. Door het verplaatsen moet de plant wennen aan de nieuwe lichtomstandigheden, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan stress opleveren bij de plant en zich uiten in minder groei, gele bladeren en verzwakking.

Planten in wachtruimte

Plaag of ziekte bestrijden

Het is tegenwoordig bijna niet meer te voorkomen; een plaag of ziekte in je plant. Het is goed om je planten hier regelmatig op te controleren, want hoe eerder je een plaag of ziekte vindt, hoe beter het te bestrijden is. 

Mocht je een plaag in het beginstadium vinden, dan kan je deze vaak nog van het blad afpoetsen of uit de plant snoeien. Ook is het dan verstandig om biologische bestrijding in te zetten. Hoe later de plaag of ziekte wordt gevonden, hoe groter de kans is op een langdurige biologische bestrijding. De duur van de bestrijding is afhankelijk van de grootte van de plaag.

Uit ervaring merken we dat biologische bestrijding structureel ingezet moet worden, wil het effect hebben. Maar geen zorgen, bij De Klerk helpen we je graag van je ongedierte af! Wij bieden biologische bestrijding aan in een abonnementsvorm. We zorgen ervoor dat het abonnement op maat gemaakt wordt, zodat jouw planten de juiste biologische bestrijding krijgen.

Janne Wouters
Meer informatie over interieurbeplanting of bestrijding?

Contacteer ons voor meer informatie.