+31(0) 40 244 11 22
9.2

Waarom kiezen wij voor biologische bestrijding?

Simpel: het is vriendelijker voor mens & milieu en om die reden de meest duurzame keuze. Naast biologische bestrijding is er ook een chemische variant. Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif waarmee ongedierte bestreden wordt. Echter heeft het gif ook effect op andere levenden organismen en komen er schadelijke stoffen in de lucht, grond en het water. Daarnaast kan het ongedierte immuniteit opbouwen tegen het gif, dus de werking ervan is niet altijd effectief. Om deze reden is het inzetten van chemische bestrijding niet meer toegestaan.

 

Welke soorten biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken wij?

Per ongedierte wordt er een andere vorm van biologische bestrijding ingezet. Dit zijn de meest voorkomende:

Spint: Dit is een plaag van mijten op planten. Deze kleine mijten prikken gaatjes in de onderkant van het blad om de sappen eruit te zuigen. Spint is te herkennen aan gele en/of bruine vlekjes op het blad. Om dit te bestrijden zetten we roofmijten in. Deze hangen we in zakjes aan de plant. De roofmijten gaan op zoek naar de mijten en eten deze op. Als de roofmijt geen mijten meer heeft om te eten, overlijden ze vanzelf. En weg is de spint!

Trips: Dit zijn kleine gevleugelde insectjes van 1 tot 2 millimeter grootte. Deze insecten prikken gaatjes in de bovenste laag van het blad om sap uit de cellen te zuigen. Trips zijn te herkennen aan zilvergrijze plekken op de plant en kleine zwarte stippen op de plant (uitwerpselen van de trips). Om trips te bestrijden zetten we een roofmijt genaamd Swirskii in. Dit is een natuurlijke vijand van de trips. Zij gaan op de plant op zoek naar larven en eitjes van trips, zodat de levenscyclus niet voortzet. 

Wolluis: Dit zijn kleine luisjes, vaak te herkennen door witte pluisjes op de plant. Vandaar ook de naam. Ze maken deze kleverige pluisjes om zichzelf en de eitjes te beschermen op de plant. Ondertussen voeden de luizen zich met plantsappen en pakken bepaalde cellen af die de plant nodig heeft om voeding te verplaatsen. Hierdoor wordt de plant zwakker en verschijnen er bruine en/of gele bladeren. Daarnaast scheiden de luizen een kleverige substantie af, waardoor de plant ook ander ongedierte aantrekt. Om dit te bestrijden kunnen er Cryptobug larven, kevers en sluipwespen ingezet worden. Welke bestrijding er ingezet wordt, is afhankelijk van de soort wolluis. Bij zware aantasting wordt er vaak een combinatie van Cryptobug en sluipwespen gebruikt.

Meer informatie aanvragen

Wanneer bestrijden?

Hoe eerder je een plaag of ziekte vindt, hoe beter het te bestrijden is. Om deze reden controleren onze collega's, die het plantenonderhoud op locatie verzorgen, altijd de plant tijdens het onderhoud. Zodra zij een plaag of ziekte vinden en herkennen, maken ze hier een melding van. Mocht een plaag in het beginstadium gevonden worden, dan kan de onderhoudsmedewerker deze vaak nog van het blad afpoetsen of uit de plant snoeien. Hoe later de plaag of ziekte wordt gevonden, hoe groter de kans is op een langdurige biologische bestrijding.

Hoe lang moet je bestrijden?

De duur van de bestrijding is afhankelijk van de grootte van de plaag. Uit ervaring merken we dat biologische bestrijding structureel ingezet moet worden en vaak wekelijks herhaalt moet worden, wil het effect hebben. Maar geen zorgen, bij De Klerk helpen we je graag van je planten met ongedierte af! Wij bieden biologische bestrijding aan in een aparte abonnementsvorm.  Dit is een los abonnement aangezien biologische bestrijding niet in de reguliere onderhoudsvormen zit. We zorgen ervoor dat het abonnement op maat gemaakt wordt, zodat jouw planten de juiste biologische bestrijding krijgen.

Beleef het zelf!

Ook wanneer je via een andere organisatie de beplanting hebt aangeschaft, is het mogelijk om het onderhoud door ons te laten uitvoeren. Hierover gaan we graag met je in gesprek. 

Je bent ook van harte welkom in onze showroom. Klik dan op onderstaande link om een afspraak te maken.

Kom eens langs in de showroom
Frank van der Hulst
Meer weten over biologische bestrijding?

Neem contact op voor meer informatie.