+31(0) 40 244 11 22
9.4

mens en natuur​

Biophilic design is gebaseerd op het concept van biophilia, dat verwijst naar de aangeboren menselijke neiging om een sterke band te hebben met de natuur. Biophilic design streeft ernaar deze band te versterken door elementen van de natuur te integreren in de menselijke leefomgeving. Dit omvat niet alleen visuele elementen zoals planten en water, maar ook tastbare, auditieve en geurige aspecten van de natuur.

Biophilic design gaat verder dan esthetiek; het omvat het creëren van ruimtes die de menselijke behoefte aan een nauwe relatie met de natuur vervullen. Het verhoogt welzijn, gezondheid en productiviteit en kan worden toegepast in verschillende contexten, van woningen tot kantoren en openbare ruimtes. In een wereld waarin de afstand tussen de mens en de natuur groter wordt, biedt biophilic design een welkome brug die ons dichter bij de essentie van het leven brengt: onze verbinding met de natuur.

luchtzuiverende planten

werkgeluk

Binnen werkomgevingen leidt de juiste toepassing van biophilic design tot geweldige resultaten, namelijk:

 • 8% meer productiviteit onder medewerkers
 • 13% meer welzijn (geluk, tevredenheid)
 • 15% minder ziekteverzuim

Maar ook:

 • Verbetering van concentratie en geheugen
 • Vermindering van stressgevoelens
 • Daling van de bloeddruk
 • Meer creativiteit
kantoorplanten

Waarom is Biophilic Design Belangrijk?

 1. Welzijn en Gezondheid: studies tonen aan dat biophilic design het algemene welzijn en de gezondheid van mensen bevordert. Blootstelling aan natuurlijke elementen kan stress verminderen, de bloeddruk verlagen en de algehele gemoedstoestand verbeteren.

 2. Productiviteit en Creativiteit: Biophilic design kan de productiviteit op de werkvloer stimuleren en creativiteit aanwakkeren. Het brengt een gevoel van rust en frisheid met zich mee, wat de denkprocessen van mensen positief kan beïnvloeden.

 3. Lucht- en Waterkwaliteit: natuurlijke elementen, zoals planten, verbeteren de luchtkwaliteit door het zuiveren van de lucht en het verhogen van de luchtvochtigheid. Waterbronnen, zoals fonteinen, kunnen een kalmerend geluid creëren en de luchtvochtigheid verhogen, wat gunstig is voor ademhaling en algeheel comfort.

Toepassingen van Biophilic Design

 1. Kantooromgevingen: in kantoren kan biophilic design zich uiten in de vorm van natuurlijke verlichting, geventileerde ruimtes en strategisch geplaatste planten. Dit kan de productiviteit verhogen en de werkomgeving aangenamer maken.

 2. Openbare Ruimtes: Biophilic design kan openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, scholen en winkelcentra transformeren. Deze natuurlijke elementen kunnen een positieve impact hebben op patiënten, studenten en bezoekers, door een gevoel van kalmte en verbondenheid met de natuur te creëren.

 3. Woningen: in woningen kan Biophilic design worden toegepast door middel van groene wanden, natuurlijk licht, houten elementen en waterkenmerken zoals indoor watertuinen. Dit creëert een verfrissende en ontspannen sfeer.

Keurmerk

Biophilic design keuzes in jouw woon- of werkomgeving zijn even eenvoudig als voor de hand liggend; haal de natuur naar binnen! Voorbeelden hiervan zijn:

 • Optimaal gebruik van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld hout en keramiek in plafonds, muren, stoelen en tafels, maar ook in potterie
 • Meer (dag)licht toevoegen, evenals uitzicht, frisse lucht en waterpartijen
 • (Grootbladerige) beplanting, ter bevordering van een goede akoestiek en een betere luchtkwaliteit doordat CO2 wordt omgezet in zuurstof
 • Plantendividers tussen bureauopstellingen of diverse afdelingen
 • Plantenwanden, welke zowel de luchtvochtigheid, akoestiek als de esthetiek een enorme impuls geven
 • Een (groene) muurprint, bijvoorbeeld van een fraaie plantenblad in combinatie met een akoestisch doek

BREEAM is een keurmerk voor duurzame vastgoedprojecten en -objecten. In dit keurmerk is één van de speerpunten eveneens biophilic design, waarin natuurlijke elementen worden opgenomen in het gebouw en de directe omgeving. Meer informatie hierover vind je ook op de website van BREEAM.

Biophilic Design project

Bespaar geld

Met de juiste introductie van biophilic design bespaar je enorm veel geld. Medewerkers zijn simpelweg productiever, gelukkiger en gezonder. Ook draag je als werkgever bij aan het geven van het juiste voorbeeld, door in een duurzame en prettige werkomgeving actief te zijn. Dit kan inspirerend werken op potentiële collega’s, leveranciers en klanten.

plan een afspraak

Plantzaam

Een mooie samenwerking die gelooft in de kracht van Biophilic Design is Plantzaam. Plantzaam is een collectief van De Klerk Interieurbeplanting, ontwerpstudio’s INinterieurs & KAVA Design en producent Grønn

Plantzaam biedt mooie en slimme oplossingen om meer groen toe te passen in interieurs. Met stijlvolle oplossingen, samen voor groen geluk!

 

MEER OVER PLANTZAAM

lees meer over  -  HET GEHEIM VAN BIOPHILIC DESIGN

blog

Beleef het zelf!

Meer zien en wat groen doet op een interieur? Je bent van harte welkom in onze showroom voor een kennismaking!

welkom in onze showroom
Mike van Strijp
bezoek onze showroom

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd? Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.